Odzież HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points System), to ubrania stworzone zgodnie z wymaganiami Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, które tworzą sieć procedur zarządzania bezpieczeństwem żywności. Tego typu odzież stosowana jest w przemyśle spożywczym – branży FMCG, a także w branży HoReCa, obejmującej m.in. hotele, restauracje, catering.
Odzież robocza zgodna z HACCP
System HACCP ma na celu zapobiegać wszelkim zagrożeniom związanym z żywnością. Chodzi o to, by już na etapie powstawania produktów spożywczych wyeliminować zagrożenia zdrowotne związane m.in. z personelem, maszynami, surowcami, dodatkami czy procesami technologicznymi. Zagrożenia to wszelkie incydenty, które mogłyby zaszkodzić zdrowiu konsumentów. W systemie HACCP wskazuje się na 4 kategorie tego rodzaju niebezpieczeństw:
1. Mikrobiologiczne – bakterie np. częste Salmonella i E. coli, wirusy, pleśnie, drożdże
2. Fizyczne – wszelkie ciała obce, które mogą spowodować uszkodzenie jamy ustnej czy ciała człowieka np. szkło, piasek, biżuteria, łupiny.
3. Chemiczne – azotany, mikotoksyny, nawozy, metale szkodliwe typu ołów oraz rtęć
4. Biologiczne – szkodniki zbożowe typu roztocza, karaluchy, odchody ptaków.
Zakłady z przemysłu spożywczego muszą się liczyć, że na liście kontrolnej sanepidu oraz audytu HACCP znajduje się m.in. sprawdzenie, czy pracownicy noszą czystą odzież – właściwą, zgodną z normami HACPP czy też ISO 22000. Organy nadzorujące zwracają również uwagę na zapewnienie pracownikom odpowiedniej odzieży ochronnej i jeśli to potrzebne środków ochrony indywidualnej.
Ubrania robocze dla przemysłu spożywczego
Wybierając ubrania robocze dla przemysłu spożywczego czy branży HoReCa należy odpowiednio określić poziom ryzyka w strefach produkcji. Im bardziej podatna na psucie i zanieczyszczenie żywność, tym bardziej rygorystyczne kryteria wyboru ubrań należy zastosować. Najbardziej sterylną odzież HACCP powinno się zastosować m.in. przy procesowaniu ryb czy mięsa, a nieco złagodzić podejście przy produktach przetworzonych typu frytki, chipsy, słodycze.
Najwyższej klasy odzież HACCP powinna charakteryzować się brakiem jakichkolwiek kieszeni, ewentualnie w niektórych wypadkach wyłącznie wewnętrzne kieszenie. Chodzi o to, by maksymalnie zapobiec przedostaniu się do żywności ciał obcych. Koszulki, bluzy i spodnie HACCP nie powinny posiadać żadnych guzików i zewnętrznych elementów, ponieważ mogłyby zanieczyścić procesowane produkty.
W przypadku spodni z kieszeniami warto zwrócić uwagę, by górna część pracowniczej garderoby była na tyle długa, by mogła je zakryć. Dzięki temu uniemożliwi się przypadkowe wydostanie się rzeczy, schowanych w kieszeniach do żywności.
Odzież HACCP powinna być oczywiście koloru białego w strefach o wysokim ryzyku bądź co najmniej jasnego w strefach o niższym ryzyku. Dzięki takim barwom pracownicy i pracodawca mogą na bieżąco kontrolować czystość stroju, która jest niezbędna podczas pracy w tego typu branżach. Ponadto pożądaną cechą ubrań HACCP jest rekomendacja producenta, iż są one wykonane z tkanin minimalizujących strzępienie się i mechacenie, co oczywiście korzystnie wpływa na jakość całego procesu produkcji.
Pranie odzieży HACCP
Zapewnienie pracownikom odzieży HACCP leży w gestii pracodawcy. Aby wybrać odpowiednie ubrania do przemysłu spożywczego dla wszystkich pracowników na różnych stanowiskach, można powołać wyznaczoną specjalnie do tego celu osobę, bądź skorzystać z usług firmy, która specjalizuje się w dostarczaniu odzieży HACCP, biorąc pod uwagę zindywidualizowane wymagania danego przedsiębiorstwa, mowa m.in. o:
• ubraniach masarskich
• ubraniach piekarskich
• odzieży cukierniczej
• ocieplanych kamizelkach do chłodni
• odzieży dla kucharzy.
Ponadto często od razu ta sama firma zajmuje się również serwisem i praniem ubrań HACCP, jak STAPOL. Korzystanie z usług nie tylko wypożyczenia, ale też odpowiedniego dbania o ubrania do branż FMCG i HoReCa jest niezwykle istotne ze względu na zapewnienie bezpieczeństwa. To branże, w których zdarza się, iż pracownik musi zmienić ubranie nawet kilka razy dziennie. Wtedy wymagany jest regularny dostęp do odpowiedniej ilości odzieży oraz właściwego jej prania.